Login
Main menu

 MΥΖΗΘΡΑ ΧΛΩΡΗ

Η μυζήθρα είναι ένα πανάρχαιο τυρί που προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης με γλυκιά γεύση και άρωμα ψημένου γάλακτος. Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα).Η φρέσκια μυζήθρα τρώγεται σκέτη ή με μέλι, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα. Κάνει νόστιμα γλυκά και πίτες (συχνά μαζί με άλλα τυριά). Κατάλληλη για δίαιτα (σε μετρημένες ποσότητες βέβαια). Η γεύση του θυμίζει μανούρι και διατηρείται μόνο για λίγες μέρες στο ψυγείο.

ΜΥΖΗΘΡΑ ΞΕΡΗ

Η σκληρή μυζήθρα είναι λευκό πολύ σκληρό τυρί με ξεχωριστή γεύση. Παράγεται από μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος. Είναι πολύ αλμυρή και καταναλώνεται για τρίψιμο στα ζυμαρικά ή σαν πρόσθετο στο μαγείρεμα. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά. δεν αλλοιώνεται και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της απουσίας υγρασίας. Ωριμάζει στον αέρα για 2-4 εβδομάδες μέχρι να στεγνώσει πλήρως και να αποκτήσει την απαραίτητη σκληρότητα.

 

 

Οι δύο κύριες μορφές της είναι:

 

                          Μυζήθρα ξερή ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ                                                                        Μυζήθρα χλωρή ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ